İş Güvenliği Uzmanı

İş Sağlığı ve Güvenliği bilimin bir dalıdır ve dünya üzerindeki milyonlarca işyerini ve çalışanı yakından ilgilendirmektedir. İşyerlerinde her gün milyonlarca insan fiziki koşullar ve iş kazaları sonucu hayatlarını kaybediyor veya sakat kalabiliyorlar. İş Sağlığı ve Güvenliği bilimi ise bu çalışanların maruz kaldıkları mesleki ve çalışma ortamı risklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen önemli bir bilim dalıdır. 

Bu alanda kendini yetiştiren kişilere ise İş Güvenliği Uzmanı denmektedir. 

İş Güvenliği Uzmanlarının belli başı nitelikleri ve görevleri vardır. 

İş Güvenliği Uzmanı'nın görev ve sorumluluklarını madde madde anlatacak olursak, şöyle bir liste karşımıza çıkar:

  • İşyeri risk analizi raporu hazırlama
  • İşyeri acil durum planı hazırlama
  • Yıllık çalışma planı hazırlama
  • Yıllık eğitim planı hazırlama
  • Saha kontrolleri yapma
  • İsg faaliyet ve denetimlerde hazır bulunma
  • Dökümantasyon

Şimdi İş Güvenliği Uzmanlarımızın sundukları hizmetleri daha ayrıntılı inceleyelim. 

A) Rehberlik ve Danışmanlık Hizmeti

İşyerinizde yürüttüğünüz çalışmalar ve iş ortamındaki değişiklikler ile ilgili olarak tasarım, kullanılan makine ve teçhizatların mevcut durumları, bakım, onarım, seçim ve üretimde kullanılan maddeleri de içine alacak şekilde bir iş planlaması yapılması, organizasyon ve bu planların uygulanması, çalışırken kullanılan koruyucu ekipman ve donanımların işe en uygun olarak seçilmesi, temin edilmesi, doğru kullanımı, bu ekipmanların bakımı, korunması ve uygunluk testlerinden geçirilmesi, yasalarla belirlenmiş olan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlamak adına işverene tavsiyelerde bulunmak ve işvereni yönlendirmektir. 

B) Risk Değerlendirmesi Hizmeti 

İşyerini mevcut risklerinin değerlendirilmesini gerçekleştirmek, yapılması gereken çalışmaları doğru planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak, doğru yönlendirmek ve bu işlerin takibini yapmaktır. 

C) Çalışma Ortamının Gözetilmesi Hizmeti

İşyerindeki çalışma ortamının gözetim hizmetlerini sürdürmek, iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli olan periyodik bakım, onarım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve bunların zamanında uygulanmasını kontrol etmektir. 

Öte yandan iş yerinde olası yagın, patlama, kaza ve risklerin önlenmesi adına yasalarla belirlenmiş mevzuata uygun çalışmalar yapılması ve sonrasında bunun takip edilmesi; doğal afetler, kaza, yangın ve patlama durumlarında devreye girecek olan acil durum planlarının hazır edilmesi, periyodik olarak bu konularda eğitim ve tatbikatların sağlanması ve işyerinde acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesinin temin edilmesini sağlamaktır. 

D) Eğitim, Bilgilendirme ve Kayıt Hizmeti

İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında verilecek olan eğitimleri ilgili mevzuat uyarınca planlamak ve bunların uygulanmasını sağlamaktır. 

Öte yandan işyerinin gözetimi ile ilgili yapılan çalışmaların kayıt altına alınması ve yıllık değerlendirme raporlarının işyeri hekimi gözetiminde işbirliği yapılarak hazırlanmasını sağlamaktır. 

E) İlgili Birimlerle İşbirliği Hizmeti

İş yeri hekimi ile işbirliği yapılmak suretiyle olası iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirmeler yapılması, yaşanan ve yaşanması muhtemel tehlikeli vakaların yaşanmaması için inceleme ve araştırma yapılarak gerekli önleyici tedbir faaliyet planlarının hazırlanması ve bu çalışmaların takibinin yapılmasını sağlamaktır. Öte yandan yine iş yeri hekimi ile koordineli bir biçimde yıllık çalışma planlarının hazırlanması hizmetidir.